Home »  SMIXS Business »  SMIXS Business nieuws »  Mobile Device Management is een must bij Bring Your Own Device-beleid

Mobile Device Management is een must bij Bring Your Own Device-beleid


Het zakelijk gebruik van smartphones en tablets heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Bovendien maken medewerkers steeds vaker zakelijk gebruik van tablets en smartphones die ze privé hebben aangeschaft. Bij onzorgvuldig gebruik van een smartphone of een tablet, komen bedrijfsgegevens letterlijk op straat te liggen. Iets waar veel werknemers amper bij stil staan. Hoe gaat u als organisatie om met de controle en het beheer van de vele verschillende mobiele devices?

Wanneer een medewerker een smartphone of tablet kan kiezen die het beste bij hem past, verhoogt dat de tevredenheid en productiviteit. Vanuit deze gedachte en het bijkomende kostenvoordeel passen bedrijven een Bring Your Own Device (BYOD)- beleid toe. Op het moment dat de privé-toestellen niet aan dezelfde eisen op het gebied van veiligheid en werkprocessen voldoen als de zakelijke devices, kan dat de zwakste schakel van uw organisatie worden. Ongeacht wie het device heeft aangeschaft, moet het beheerd kunnen worden door uw IT-afdeling. Mobile Device Management (MDM) is de oplossing.

MDM helpt tablets en smartphones in uw organisatie op afstand te beheren door ondersteuning van beveiliging, netwerk services, software en hardware beheer over meerdere OS-platformen op mobiele toestellen en mobiel applicatiebeheer. U kunt profielen of templates ‘pushen’ die medewerkers verplicht worden te gebruiken, een wachtwoord van 6 cijfers als standaard instellen dat elke maand vernieuwd moet worden of bij verlies kijken waar het apparaat zich bevindt en een bericht achterlaten voor de vinder. Wanneer iemand niet langer werkzaam is voor het bedrijf, kan de toegang tot zakelijke mail en vertrouwelijke informatie ontzegt worden. Ook kunnen kosten bespaard worden door onnodig 4G-gebruik te beperken door de juiste wifi-instellingen. MDM oplossingen kunnen zowel “On-Premise” als in de “Cloud” worden geleverd – afhankelijk van de leverancier.

Al deze beheermogelijkheden schuren met de privacy wensen bij privégebruik. Daarom zijn er tegenwoordig toepassingen van MDM die aangepast zijn bij een BYOD-beleid. De bedrijfsinformatie op mobiele toestellen wordt gescheiden van de privé-informatie door gebruik te maken van containers waarin deze informatie zich bevindt. Voor zakelijk gebruik open je je device met een speciale applicatie. Binnen die applicatie kun je bellen en mailen en is het ook mogelijk om weer andere specifieke applicaties te openen. Hierbij wordt vanuit de specifieke applicatie-container een separate applicatie tunnel over het netwerk gebouwd naar de desbetreffende backend applicatie.