Home »  Informatie & Tips »  Tips & tricks »  Tweedehands smartphone aanschaffen? Let op!

Tweedehands smartphone aanschaffen? Let op!Als je niet per se het nieuwste van het nieuwste model hoeft, is er veel voor te zeggen om een tweedehands smartphone te kopen. Je bespaart aanzienlijk en een smartphone hergebruiken is bovendien beter voor het milieu. Een professionele tweedehands-dealer, zoals Smixs bijvoorbeeld, heeft het toestel voor je nagekeken en kwetsbare onderdelen vervangen. Bovendien krijg je garantie op je toestel. Wil je via een bekende, Marktplaats of Ebay een smartphone kopen dan is het verstandig om, naast de zichtbare krasjes en beschadigingen zelf wat zaken te controleren. In dit en volgend artikel vind je tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een tweedehands smartphone.

Aankoopbewijs en IMEI-nummer

Vraag de verkoper als eerste om een aankoopbon of digitale factuur. Dit zegt meteen iets over de betrouwbaarheid van de verkoper en zo heb je alle belangrijke gegevens over de smartphone bij de hand. Bovendien kun je in sommige gevallen nog aanspraak maken op garantie. Of de bon ook echt bij het toestel hoort, kun je controleren aan de hand van het serienummer. Dat vind je bij Android-toestellen vaak in de instellingen onder het kopje 'over dit toestel'. Voor de iPhone ga je naar ‘Instellingen>Algemeen>Info’. Hier staat trouwens ook het IMEI-nummer. Elke smartphone heeft een IMEI-nummer dat als uniek identificatienummer dient. Hiermee vraag je niet alleen informatie over een toestel op, maar kun je ook checken of de telefoon mogelijk gestolen is. Voer het nummer in op bijvoorbeeld www.IMEI.info.

Activeringsvergrendeling

Apple producten staan bekend om de hoge beveiliging. Bij de aanschaf van een tweedehands iPhone kun je daar behoorlijk de mist mee in gaan. Kijk te allen tijde of het activeringsslot (een anti-diefstalbeveiliging) is ingeschakeld. Als dat het geval is, krijg je de smartphone nooit aan de praat. Controleer dit door het toestel in te schakelen en te ontgrendelen. Kom je in het beginscherm met apps, dan is het activeringsslot niet actief. Om de status van de activeringsvergrendeling te zien kun je ook hier het IMEI of serienummer invullen.

Simlockvrij?

Smartphones die in het buitenland zijn gekocht worden vaak goedkoop aangeboden op de Nederlandse tweedehands markt. In dat geval kan er een simlock op zitten. Het is een behoorlijk gedoe om een via een buitenlandse provider het toestel weer simlockvrij te krijgen, met name omdat je meestal de originele sim-code nodig hebt. Doe een werkende simkaart van een andere provider in het toestel. Werkt de telefoon gewoon met een andere simkaart dan is het toestel al simlockvrij. ? In het vervolgartikel over twee weken leggen we uit hoe je zelf de conditie van het toestel kunt testen en welke instellingen en gegevens je de verkoper het best kunt vragen te wissen.