Home »  Informatie & Tips »  Tips & tricks »  Contactloos betalen met je mobiel

Contactloos betalen met je mobiel


Nu we een beetje gewend raken aan het contactloos betalen met je pinpas, is het contactloos betalen met je smartphone de volgende stap. In Nederland komen we dit nog weinig tegen, in Amerika is men daarmee al veel verder.

De techniek voor deze manier van betalen is vergelijkbaar met de OV-chipkaart en de contactloos betalen pinpas. Als je je mobiele telefoon met een Near Field Communication (NFC) chip tegen een NFC pinautomaat aanhoudt, kun je een betaling doen. We beperken ons hier tot de mogelijkheden van mobiel pinnen waarbij direct van je betaalrekening wordt afgeboekt, zoals bij een gewone pinbetaling. De prepaid betaalmethode Vodafone Wallet en Vodafone Smart Pass laten we dus even buiten beschouwing.

Rabobank

De Rabobank is in Nederland de eerste bank die het mogelijk maakt de smartphone als digitale portemonnee te gebruiken. Je moet dan wel een Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge of Samsung Galaxy Note 3 hebben en de app Rabo Wallet downloaden. Behalve afrekenen aan de kassa kun je met de Rabo Wallet je saldo checken, klantenkaarten opslaan en aanbiedingen bekijken.

ING

De beperking aan de Rabo Wallet is dat deze alleen voor Samsung-toestellen beschikbaar is. ING gaat de smartphone-betalingen breder uitrollen. Momenteel testen ze de mobiele app voor Android 4.4 of hoger voorzien van NFC-chip.

Apple Pay

De iPhone bezitter kan nog niet mobiel betalen in Nederland. Apple’s eigen betalingssysteem Apple Pay is alleen nog in Amerika beschikbaar voor de iPhone 6 (plus) en Apple Watch. Je gebruikt Apple Pay dan samen met de Wallet-app (voorheen Passbook). Die app slaat je credit card-gegevens op, waarmee Apple Pay later gemakkelijk betaalt. Ook hier houd je je nieuwe iPhone tegen een pinautomaat. Je moet vervolgens wel even je vinger op de sensor van je telefoon houden om jezelf middels Touch ID te identificeren.

Google Wallet

Google Wallet is eveneens nog niet beschikbaar in Nederland. Met de NFC- telefoon kan men in Amerika overal betalen waar MasterCard PayPass geaccepteerd wordt. Een gebruiker koppelt een MasterCard aan de Google Wallet-app op zijn telefoon. Naast contactloos pinnen kan de app ook gekoppeld worden aan verschillende loyaltyprogramma’s waardoor je automatisch punten spaart bij je favoriete winkels.

De ontwikkelingen gaan snel. In Amerika zal het niet lang meer duren totdat het mogelijk is om met je smartphone geld op te nemen uit de muur. Maar ook het scannen van een barcode in een winkel als een product op is en het vervolgens mobiel bestellen en betalen, zal in de niet al te verre toekomst waarschijnlijk tot de mogelijkheden behoren.