Home »  Informatie & Tips »  Tips & tricks »  5 tips voor het kopen van een tweedehands smartphone

5 tips voor het kopen van een tweedehands smartphoneHet is sterk af te raden een tweedehands smartphone online te kopen, tenzij je dat bij een professionele tweedehands dealer doet die ook garantie geeft. Een gebruikte mobiele telefoon zonder garantie kun je het best voor aankoop controleren op een aantal essentiële functies. Doe dit zelf en laat de verkoper het niet voor je doen. In het artikel tweedehands smartphone aanschaffen deel 1 gingen we in op het IMEI-nummer, het activeringsslot en een mogelijke simlock op een gebruikte mobiel. In dit artikel vind je 5 tips die je helpen de conditie van de aangeboden telefoon te controleren.
 1. Bellen, wifi, bluetooth

  Het klinkt vrij logisch, maar lang niet iedereen doet het. Vraag of je even mag bellen en mobiel internetten via 3G of 4G. Maak vervolgens verbinding met een wifi-netwerk en een bluetooth-apparaat (via Instellingen) en controleer of dit goed werkt.
 2. Knoppen en touchscreen

  De knoppen van een smartphone, met name de thuisknop, zijn slijtage gevoelig. Controleer dus of de thuisknop, sluimerknop en volumeknoppen het doen als je ze hard en zacht indrukt. Druk bij de iPhone tweemaal op de thuisknop en kijk of het multitasking menu opent. En hoe reageert het touchscreen op aanrakingen en veegbewegingen? Bij een iPhone 5s of nieuwer kun je Touch ID testen via ‘Instellingen>Touch ID en toegangscode’. Check ook gelijk even de automatische schermrotatie.
 3. Accu en usb-kabel

  Dit is een lastige, want de conditie van een batterij laat zich niet in een paar minuten achterhalen. Controleer in ieder geval of het opladen werkt. En als je de smartphone langer mag testen kijk dan of het toestel niet plotseling uitvalt rond de twintig procent. Via 'Instellingen' bij 'Algemeen>Gebruik>Batterijgebruik' kun je bij de recentere iPhone het gemiddelde batterijgebruik inzien, als de verkoper het toestel nog niet heeft gewist tenminste.
 4. Camera en muziek

  Maak een paar foto's met flits om te zien of de camera én flits naar behoren werken. Speel muziek af in verschillende volumes en luister of de speakers aan de onderkant niet gaan kraken. Doe dat ook met koptelefoon of oortjes.
 5. Zoek mijn iPhone en iCloud

  Als je een iPhone overneemt, vraag dan de verkoper om 'Zoek mijn iPhone' uit te schakelen en ook bij iCloud uit te loggen en alle instellingen en gegevens te wissen. Hier lees je hoe je dat doet.